Vakmanschap
Wol
Het begin is de wol, dus het schaap. Voor de kwaliteit van een tapijt is het van enorm belang waar het schaap leeft en wat voor voedsel het tot zich neemt. Daarnaast zijn er verschillende schaapsoorten die andere kwaliteit wol leveren. De allerbeste wol ter wereld komt uit Iran en wordt “kork” genoemd. De mindere wolsoorten komen uit India en Noord Afrika. Een berbertapijt dat veel pluist is geknoopt met inlandse wol die veel harder is en ook sneller slijt, voor de betere Noord-Afrikaanse tapijten gebruikt men dan ook de betere en duurdere importwol.


Twijnen & verven
Na het scheren van de schapen en het twijnen van de wol worden de verschillende wolsoorten vermengd. Het twijnen gebeurt zowel handmatig als machinaal. Vezels worden tot een garen gemaakt door de vezels in elkaar te draaien. Als je twee of meer draden in elkaar draait om een dikkere of steviger draad te maken, heet dit twijnen.
Daarna wordt de wol geverfd. De beige, zwarte, donker- en lichtbruine kleuren zijn meestal van ongeverfde wol. De andere kleuren vervaardigt men uit natuurlijke grondstoffen of uit synthetische produkten, waarvan de ‘chroomdyes’ redelijk kleurecht zijn.
Ontwerp
De dessins van de nomaden komen voort uit een eeuwenlange traditie. Zij maken hun tapijten met traditionele dessins en in hun eigen maten in eerste instantie voor zichzelf. De ateliers daarentegen hebben dessinateurs in dienst om de tapijten en kelims op ruitjespapier of talim uit te werken en deze ontwerpen worden meerdere malen in diverse maten en kleurstellingen uitgevoerd.


Knopen
Het getouw kan horizontaal of verticaal zijn. Vele Iranese nomaden en Turkmeense stammen gebruiken het verticale weefgetouw, de ateliers het horizontale weefgetouw. Er is ook een onderscheid in het type knoop dat wordt gebruikt; de symmetrische Turkse of Ghiordes knoop (gebruikt in Turkije, de Kaukasus, Oost-Turkmenistan en een aantal Turkse en Koerdische gebieden van Iran), en de asymmetrische Perzische of Senneh knoop (Iran, India, Turkije, Pakistan, China en Egypte). Hiernaast bestaat nog een zogenaamde Jufti knoop, zowel in Perzische of Turkse stijl. Jufti knopen zijn gebonden rond vier scheringen plaats van de normale twee.
Wassen & Drogen
Het wassen van tapijten is noodzakelijk. Ongewassen tapijten of kelims zijn stug en stinken. Het wassen kan op veel manieren gebeuren. Er zijn vele soorten shampoo’s in de handel. De ene shampoo geeft half glans, de andere hoogglans. Er zijn shampoo’s waarmee kunstmatig de ontbrekende glans wordt aangebracht. Zijn de kleuren te krachtig dan kunnen ze worden afgezwakt. Met kaliumpermanganaat kunnen nieuwe tapijten een antieke uitstraling krijgen.
Na de wasbehandeling worden de tapijten meestal gecentrifugeerd en daarna in de zon te drogen gelegd of gehangen.


Scheren
Tijdens het knopen en voordat een tapijt van het getouw komt, wordt het tapijt de eerste keer handmatig geschoren. Daarna een tweede keer en na de was zelfs nog een derde keer. De laatste behandeling geschiedt vaak met een speciaal voor tapijten ontworpen scheermachine zoals te zien is in de onderstaande video.
Spannen & Afwerken
De eindbehandeling is het vlak- en rechtspannen van het tapijt, de franjes vastzetten en zijkanten omwoelen.
Het hele tapijt wordt daarbij nog grondig nagekeken.


Vervoer
Als het eenmaal is afgerond, is het tapijt klaar voor transport. Op weg naar een tevreden klant!