Skip to content

Spencer Tunick in Breda

Publicatie datum: 26 augustus 2001

Waar hij ook komt ter wereld, voor fotograaf Spencer Tunick gaat iedereen uit de kleren. De Amerikaan zette zaterdagochtend 25 augustus 2001 in Breda bijna tweehonderd mensen op diverse locaties naakt op de foto. De groep ontkleedde zich eerst in het park Valkenberg, later op het Kasteelplein en tenslotte in de bijna lege Catharinastraat (zie rechts onze winkel).

Alle deelnemers kregen later van Tunick een gesigneerde foto. “Dat hebben ze wel verdiend.” Het kostte de fotograaf zelf ook de nodige zweetdruppels: “Ik ben blij dat het klaar is”, zei de Amerikaan die sinds 1992 overal in de wereld naakte mensen individueel en in grote groepen op de foto zet.

Catharinastraat 25 augustus 2001

Hieronder het artikel wat op 27 augustus 2001 verscheen in Trouw (Toine van Korven):

Massaal naakt poseren: ‘We hebben het voor de kunst over’

BREDA – Laat een paar honderd mensen naakt tegen elkaar op de grond schurken en er is geen spat erotiek. Wel kunst. Mits je het op de goede plek doet en er mooie opnames van maakt.

De Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick (34) heeft massale naaktfotografie tot kunst verheven. Zaterdag, bij het krieken van de dag, was hij in Breda in de weer, waar tussen 150 en 200 mensen naar een stadspark kwamen om naakt voor hem te poseren. Voor drie foto’s –twee in het park en één in de nog uitgestorven Catharinastraat- had de kunstenaar twee uur nodig.

Niet zozeer de foto is de kunst, legt Tunick uit, maar de totstandkoming ervan, de ‘performance’, inclusief het werven van de nodige vrijwilligers, het in toom houden van passanten en pers, de massaregie, en het brutaalweg trotseren van de autoriteiten. In New York, waar Tunick zijn naakten een druk kruispunt liet blokkeren, belandde hij in een politiecel. Zijn optreden in Breda heeft daarentegen niets van een verzetsdaad. Er blijkt keurig vergunning aangevraagd.

Eerder stond zijn camera in onder meer Londen, Parijs, Los Angeles, Berlijn, Valencia, Jeruzalem, Rome en Santa Fe. In Montreal poseerden maar liefst 2500 naakte mensen en het evenement kwam wereldwijd op tv. Breda? Tunicks werk is daar tot eind oktober in cultureel centrum De Beyerd te zien. De kunstenaar maakte kennis met de stad en werd geraakt door de schoonheid ervan.

Mensen door middel een krantenadvertentie bewegen midden in de nacht naar een park te komen en zich spiernaakt voor je uit te kleden is kennelijk geen probleem. ,,We hebben het voor de kunst over”, zeggen Paul van’t Hullenaar en Trix van Twist uit Breda. Naturiste Jannie van Oudenaren uit Goeree Overflakkee daarentegen zegt zich ,,gewoon lekker” te voelen, naakt. Zij heeft haar dochter en kersverse schoonzoon meegebracht. Zijn motief? ,,Mijn schoonmoeder”. Een Canadees op leeftijd met een afzichtelijke tatoeage op zijn achterwerk is speciaal uit Berlijn komen vliegen. Hij had erover gelezen op internet. Nieuwsgierigen zijn er, afgezien van de pers, niet veel.

Meer nieuws