Skip to content

Size matters

Publicatie datum: 06 september 2018

Eén van de meest gestelde vragen in de winkel gaat niet over de kleur of welk type tapijt maar over de grootte van het tapijt. In de nieuwe catalogus van Brink & Campman voor 2019 kwam ik de volgende foto’s tegen waarbij je achtereenvolgens de maat van 140x200cm, 170x240cm, 200x300cm en 250x350cm ziet. En inderdaad, size matters!

Het tapijt, de Rocks, verschilt dus alleen qua maat, niet qua kleur. Wij vinden dat de minimale maat van een tapijt eigenlijk tegen bijvoorbeeld de bank aan moet liggen. Ligt het er los van, dan krijg je te maken met het zogenaamde “postzegel-effect” of ook wel het “ik-wil-wel-maar-ik-kan-niet-effect”. Dan heb je de maat niet goed uitgekozen en lijkt het alsof je het tapijt hebt mee verhuisd uit een te kleine, vorige woonkamer. Je moet er ook altijd met je voeten helemaal opzitten en niet tegen de rand aan trappen.

Als de meubels er met de voorpoten op staan, kan een tapijt ook meerdere elementen in het interieur verbinden. Deze verbindende factor komt ook mooi naar voren in één van de bekendste filmquote’s uit The Big Lebowski waarin John Goodman zegt “That rug really tied the room together“. Zonder een tapijt is de inrichting vaak een verzameling losstaande meubels.

Pas bij de 3de maat krijg je het gevoel dat het klopt. Het hele grote tapijt rechtsonder is mooi, maar vaak is dat alleen mogelijk met effen of moderne tapijten. Soms staat het design van een tapijt het niet toe dat er meubels in z’n geheel opgezet worden, alhoewel daar steeds minder rekening mee gehouden wordt.

Meer nieuws