Skip to content

Onze man in Teheran

Publicatie datum: 11 februari 2015

Ook zo genoten van de vierdelige documentaire ‘Onze man in Teheran’ van Thomas Erdbrink bij de VPRO? Het deed mij terugverlangen naar dat mooie land en zijn gastvrije bewoners. Veel momenten van herkenning tijdens het bekijken van deze serie, maar ik ben bijna opgelucht dat ik niet op de hoogte was van alle gevoeligheden die er speelden.

Het was een zonsverduistering die Thomas Erdbrink (38) jaren geleden naar Iran bracht, nu is hij er getrouwd met een pittige fotografe, en een van de laatst over gebleven westerse journalisten in een land dat altijd ruzie heeft met de rest van de wereld.

‘Onze Man in Teheran’ heeft een leven als een computerspel, vol valkuilen en gevaren, in Iran waar alles anders lijkt dan we dachten. Erdbrink, die vloeiend Perzisch spreekt, gaat in de vierdelige serie Onze man in Teheran voorbij aan de bekende clichés van boze baarden en vrouwen in het zwart, en geeft een unieke blik in het moderne Iran, waar vrouwen vaak de broek aan hebben en waar je een executie kan afkopen.

Ik prijs me gelukkig dat er in tijdens mijn bezoek nog wèl water stroomde in de Zayandeh rivier in Isfahan, dat is nogal een verschil. Er valt zoveel moois te zien in Iran, dat ik er graag nog eens terugkeer. Maar tot die tijd zullen we het met de plaatjes moeten doen!

Meer nieuws