Maandag 20 mei, 2de pinsterdag, is het weer zo ver. Dan wordt voor de vierde keer de Nassaudag in Breda georganiseerd. Honderdvijftig jaar lang hebben de Nassaus op het Kasteel van Breda gewoond, een periode waarin zij de stad tot ontwikkeling hebben gebracht. Nog steeds is er in Breda veel te vinden dat aan die tijd doet herinneren. Tijdens de Nassaudag Breda, tevens Landelijke Kastelendag, wordt in de geest van de Nassaus de rijke geschiedenis van Breda herdacht en gevierd. De Nassaudag staat in 2013 in het teken van de ‘vergeten Bredase Nassau’: Prins Filips Willem van Oranje Nassau.
Tussen 12.00 en 17.00 uur ontmoeten heden en verleden elkaar tijdens een bijzonder programma, er is van alles te doen. Om 12.00 uur beginnen de festiviteiten met een stadspicknick in het Valkenberg (of bij slecht weer op het Kasteel van Breda). Met een knipoog naar de moestuin van Filips Willem krijg je tegen inlevering van je picknickbon (te koop voor €5) een kom soep bomvol groenten, brood met de heerlijkste smeersels, geurige kruiden, gezonde drankjes én vers fruit. Je eigen mand met lekkernijen meenemen kan ook. Vervolgens zijn er wandelroutes, activiteiten op het Kasteel van Breda, een HomeMade markt in de Grote Kerk en in de Catharinastraat valt er het nodige te zien op ’t Begijnhof, in het Miniaturenmuseum en uiteraard ’t Hofhuys van Van Aalst.
’t Hofhuys van Van Aalst
In 1531 werd het ‘Hofhuys’ gebouwd op de huidige kavels 14 en 16. De eigenaar Wynandt Masschereel ‘den ouden drossaert’ verkocht het pand in 1552 aan Michiel van Piggen, raadsheer van Willem van Oranje. Pas in 1728 werd het pand gesplitst in twee woningen. Het pand werd in de loop der eeuwen verbouwd van renaissancestijl, via classicisme en neoclassicisme, tot in de moderne stijl van de jaren 60 (20ste eeuw).
Tijdens zijn ‘blyde incomste’ in 1609 kreeg Filips Willem van de burgerij acht kostbare wandtapijten. Een van deze tapijten is (vermoedelijk) bewaard gebleven en zou zich in de collectie van het Rijksmuseum bevinden. Op het wandkleed is de geschiedenis van Isabella en Rodomonte uit ‘Orlando Furioso’ (Razende Roeland) van Ludovico Ariosto uitbeeld. Of dit het daadwerkelijke tapijt is, is niet met 100% zekerheid vast te stellen, wel is bekend dat het tapijten waren met dit specifieke verhaal. Een afdruk van dit wandkleed zie je bij PJ van Aalst, bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier, dat is gevestigd in ’t Hofhuys.

Dat er in de hedendaagse tapijtknoopkunst veel interessante ontwikkelingen gaande zijn, zie je ook bij PJ van Aalst. Sjoerd van Aalst vertelt je o.a. over de hedendaagse ontwerper Jan Kath, die traditionele ambachten van de Himalaya combineert met modern, bijna minimalistisch design. Door het gebruik van handgesponnen en handgekaarde wol ontstaan vele unieke nuances in de tapijten, hetgeen wordt versterkt door het gebruik van zijde en brandnetelvezels.
