Skip to content

Aanbieding!

Nain fine 338x214cm

18044

Oorspronkelijke prijs was: € 10.850.Huidige prijs is: € 8.137.

  • Origineel Perzische Nain
  • Wol & zijde, extreem fijn geknoopt
  • 25% korting

Geheel vrijblijvend

Over dit product

Iran/Nain fine 338x214cm.

Prachtige, fijne Nain met veel zijden accenten.

Een Nain tapijt kopen lukte ooit enkel in de gelijknamige stad, waar ook haar oorsprong ligt. Nain is een kleine plaats in de provincie Isfahan en Yesd en ligt aan de rand van de uitgestrekte zoutwoestijn en hooglanden, Kavir, van Centraal Iran. In de stad vindt men een moskee “Mashad Djomeh”, uit de 10e eeuw. Er worden buitengewoon fijne tapijten geknoopt.

De totstandkoming van het Nain tapijt

De Nain tapijten worden geknoopt op een verticaal getouw. Schering en inslag zijn van zeer fijne katoen. De pool is van wol en voor de fijnere nuances wordt ook vaak zijde gebruikt. Dit geeft een zeer speciaal effect. Er worden tapijten met een medaillon en tapijten met een doorlopende tekening geknoopt.

Men gebruikt daarvoor de Senneh-knoop met een dichtheid van 36 tot 140 knopen per cm². De tapijtindustrie werd er kort voor de tweede wereldoorlog gevestigd. In die periode ging de kledingindustrie ter ziele doordat deze zich op het Westen ging richten. Daardoor verlegden de handwerkslieden hun vaardigheden en ontwikkelden de Nain-tapijten. Reeds vertrouwd te werken met fijne garens, produceerden zij van meet af aan de meest fijne tapijten. Dergelijke fijn geknoopte tapijten zijn zeer arbeidsintensief en vanzelfsprekend neemt de productie veel tijd in beslag.

Meest bekende ontwerpers

Habibian was een van de belangrijkste tapijttekenaars die de oude tapijtknoopkunst van de oude Perzische hoofdstad Isfahan naar Nain bracht. Hij kreeg daarom later de eretitel van “ustad”, meesterontwerper. Andere bekende ontwerpers zijn: Mufidi, Soltani, Mohamadi, Hagigie en Drakhshes. Als nieuw centrum van de tapijtindustrie heeft de stad geen traditionele patronen om van uit te gaan, in plaats daarvan richt men zich op de klassieke ontwerpen. Het medaillon is bijzonder in trek en de ondergrond is altijd bezaaid met ingewikkelde patronen van dicht op elkaar liggende motieven. De achtergrond is meestal licht, ivoorkleurig voor de topexemplaren. De fijnere tapijten uit Nain worden aangeduid met Nohla of Shishla. Dit heeft te maken met het aantal draadjes waaruit de katoenen spandraden zijn gemaakt. Negen of zes en dit betekent fijn of fijner. Grovere soorten worden niet speciaal aangeduid. Wel spreekt men over tabbas als het Nain-tapijten betreft uit Iran maar niet geknoopt in Nain. Veel van deze tapijten komen uit Kashmar. De wol uit deze stad is zachter, pluist meer en is minder sterk. Deze tapijten zijn uitsluitend voor export en zijn ook grover geknoopt. Tot hun grote spijt valt er tegenwoordig ook in China, Pakistan, India en Egypte een na-geknoopt Nain tapijt te kopen. Dit echter veel goedkoper, massaler en minder van kwaliteit.

Loading...
Vorm

Rechthoekig

Kleur

Blauw, Creme & Beige

Land van herkomst

Iran

Maat

230x330cm

Materiaal

Wol & zijde

Methode

Handgeknoopt

Vergelijkbare producten

Ook belangrijk

Interesse in dit product?
Interesse in dit product? Laat dan hieronder je gegevens achter en we nemen contact met je op.