Skip to content

Monumentendag 2012

Publicatie datum: 18 augustus 2012

Zorg ervoor dat voor dat je op 8 september in Breda bent, want dan is het namelijk Open Monumentendag!

Wie luisterde vroeger niet ademloos naar de spannende verhalen over tijden waar men nog in kastelen woonde, ridders verslagen moesten worden en bloedige oorlogen gevoerd? Maar ken je ook de verhalen die schuilgaan achter de gevels van stokoude panden in Breda? De Open Monumentendag Breda verbindt het bezoeken en de beleving van monumenten, waardoor je je ineens deel voelt uitmaken van een levensecht sprookje! Het thema is ‘Groen van Toen’. Uiteraard doen wij zelf mee met onze binnenplaats (klassieke gitaarmuziek van Anneloes van Hout) en achtertuin (verhalen over ’t Hofhuys).

De eerste bebouwing op deze locatie stond midden in het groen: de 14e-eeuwse hoeve had de ruimte en akkers eromheen. Later werd het verkaveld en bouwde men in blokken; nummer 14 en 16 vormden samen vanaf 1531 het ‘Hofhuys’. Het bestond uit een vierkante binnenplaats met eromheen de vertrekken met gewelfjes en traptorentje. De ligging, destijds direct aan de groenvoorziening van het Valkenberg, en de historische relatie met het Kasteel zorgen ervoor dat het van grote cultuurhistorische waarde is.  In de loop der eeuwen werd het pand verbouwd van renaissancestijl, via classicisme en neoclassicisme tot een ingrijpende verbouwing in de jaren zestig van de 20e eeuw.

In ’t Hofhuys hebben belangrijke figuren gewoond. Bewoners die aan de Nassau’s verbonden waren, maar ook een ridder, belangrijke militairen en de burgemeester van Breda. In het koetshuis heeft zelfs een lekkernijenfabriekje gezeten. Sinds 1969 is de het pand in eigendom van de familie Van Aalst, hofleverancier van exclusieve tapijten.

Alle informatie vindt u op http://www.openmonumentendagbreda.nl/

Meer nieuws