Vandaag verscheen onderstaand artikel in BNdeStem door Joost Klaverdijk. We staan er zelf ook bij, vandaar…
Beschrijf wat een stad een stad maakt, en je hebt het over de grote dingen. Oud en nieuw. In Breda strijden Grote Kerk, Chassé Theater, Grote Markt en nieuwe Haven om voorrang. Maar het grote kan niet zonder het kleine.
De kleine winkeltjes bijvoorbeeld, en de mensen achter de toonbank. Zij bepalen net zo goed de couleur locale. Het Stadsarchief heeft 32 van die bijzondere zaakjes laten portretteren door de Bredase fotograaf Emile Waagenaar, die eerder dergelijke series maakte.
Wereldberoemd in Breda heet de reeks. De foto’s komen in de beeldbank van het Stadsarchief, maar de komende maanden ook in de openbare ruimte. Bij de ingang van de parkeergarage onder het Stadskantoor vind je de 3sec.gallery, de lichtbakken met wisselende foto’s. Die plek kun je gewoon bezoeken, dus ook als je niet met de auto bent.
,,In de serie heb ik een beetje afstand gehouden van de mensen”, zegt Waagenaar, ,,dus niet te veel nadruk op het portret. De omgeving is net zo belangrijk. En je let vooral op wat er toe doet in zo’n interieur. “






,,In Prinsenbeek vroeg ik Fred en Els van Tilborg naar de stoel in de hoek van hun tabak- en tijdschriftenwinkeltje. Zij vertelde me dat die daar stond voor hun klanten, die hun hart kwamen luchten. Ze gaf hun een bakkie troost en dat hielp om de problemen even te vergeten. Mijn moeder had ook zo’n stoel, zij had een drogisterij in Den Haag in de jaren 60 en 70. Wij noemden het de ‘huilstoel’ vanwege de vaak huilende huisvrouwen. Een luisterend oor en een glaasje jenever hielpen beter dan een gediplomeerde zielenknijper. Kijk, zo’n stoel hebben ze niet bij Bol.com.”
In de serie hebben zaken als Frituur Christ en het Bierreclamemuseum vanzelfsprekend een plek. Wie kent ze niet in Breda. Maar ook bloembinderij Cees van Eijck aan de Generaal Maczekstraat en Gonnie’s Winkeltje in de Boschstraat zijn geportretteerd. Waagenaar: ,,De ene locatie is fotogenieker dan de andere, het Bierreclamemuseum is heel anders dan Christ, om maar wat te noemen. Van alle zaken schoot ik een hele serie, ook van de buitenkant. Alle foto’s komen in de beeldbank van het Stadsarchief.”
Overigens heeft Waagenaar al genoeg inspiratie voor een volgende serie. ,,Zaken verdwijnen, maar er komen ook nieuwe.”
,,In deze rare tijd, met al die beperkingen, hebben juist zaakjes als deze het heel zwaar”, zegt Joris Verhoeven van het Stadsarchief. ,,Deze serie is een ode aan de mensen achter de winkels, maar ook een oproep. We willen het publiek aansporen om hen te steunen, op welke manier dan ook.”