Skip to content

Jason Seife

Publicatie datum: 22 januari 2022

Het werk van Jason Seife is gebaseerd op oude Perzische tapijten, een kunstvorm die in de moderne tijd vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Tapijten waren een groot deel van zijn jeugd die opgroeide met allochtone ouders van Midden-Oosterse afkomst. Jason brengt deze oude weefsels tot leven door ze op canvas te schilderen in kleuren die oorspronkelijk niet werden gebruikt. Jason presenteert de stukken op een nieuwe en spannende manier.

De creatie van deze werken is zowel een therapeutisch als een spiritueel proces. Door zijn obsessie voor detail te kanaliseren in de ingewikkelde geometrie en composities van de tapijten, kan Jason uren achter elkaar werken zonder zijn penseel op te tillen. Wat hem aanvankelijk tot deze werken aantrok, was niet alleen de esthetiek, maar ook de dichte geschiedenis en betekenis achter de beelden. De manier waarop de wevers in staat waren om het specifieke patroon, palet en stijl van elk tapijt te koppelen aan een specifiek en identificeerbaar geografisch gebied of nomadische stam, raakte hem echt.

Jason wil deze praktijk weerspiegelen met zijn kijk op de tapijten door elke kleur en elk patroon specifiek te laten correleren met de gemoedstoestand en emotie waarin hij verkeerde tijdens het maken van het specifieke werk.

Het stelt hem in staat terug te kijken en een chronologische tijdlijn te zien van zowel zijn mentale als emotionele toestand, ingebed in de schilderijen door een taal creëren door vorm en kleur die verborgen is in het zicht.

Meer nieuws