Skip to content

Erfgoed Breda

Publicatie datum: 09 maart 2016

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in alles wat Breda bijzonder maakt, wijzen we graag eens op de website van Erfgoed Breda. De Grote Kerk, de stadsbrand van 1534, het glazen kanon, je vindt er werkelijk alle verhalen van Breda.

Zo heeft Breda een rijke geschiedenis. Getuigen daarvan zijn onder andere de oude binnenstad en de Grote Kerk. Deze geschiedenis is (ook ruimtelijk) voor een groot gedeelte bepaald door de Nassaus en de Oranje-Nassaus. De laatste tijd staat de geschiedenis van de ruimtelijke ontwikkeling van Breda meer in de belangstelling. We focussen ons daarom nu op de geschiedenis van Breda als residentiestad, een aspect van de Nassaugeschiedenis dat tot nu tot onderbelicht is gebleven. Door alle bekend feiten opnieuw op een rijtje te zetten ontdekken we nieuwe verbanden.

En meer gefocust op onze eigen Catharinastraat is er onlangs een rapport verschenen met de resultaten van onderzoek naar dierlijk bot afkomstig uit beerputten die bij het voormalige Huis Merwede opgegraven zijn. Huis Merwede is een zogenaamd hofhuis dat op de plaats lag van de huidige toegang tot het park Valkenberg. In de jaren 1987 tot 1994 is daar uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. De beerputten en afvalkuilen die daar opgegraven zijn bevatten grote hoeveelheden dierlijk bot.

De geschiedenis van de Katerstraat, tegenwoordig Catharinastraat, vindt u hier.

Al met al een prachtige site die garant staat voor uren leesplezier over het erfgoed van onze mooie stad.

https://youtube.com/watch?v=6VA4VCGVRYI

Meer nieuws