Skip to content

Derde Nassaudag

Publiciatie datum: 01 juni 2012

Het begon allemaal met een huwelijk in het jaar 1403. Op 1 augustus trouwde Johanna van Polanen op 11-jarige leeftijd met Engelbrecht van Nassau, die hierdoor Heer van Breda werd. In de 150 jaar dat de Nassaus op het Kasteel van Breda woonden, brachten zij de stad tot ontwikkeling. De adellijken werkten als een magneet op de kunstsector. Edelsmeden, haute coutureontwerpers, entertainers, designers en architecten waren graag geziene gasten aan het hof.

Nog steeds is er in Breda veel te vinden dat aan de adellijke smaakmakers van weleer doet herinneren. Kernwaarden als tolerantie, verdraagzaamheid, innovatie en internationalisering, voortgekomen uit die historische periode, heeft Breda gebruikt om te worden tot de zelfbewuste energieke en moderne stad van vandaag. Bredanaars zijn trots op hun stad, op haar karakteristieke centrum, het bos, het water, de prachtige toren. Juist die Bourgondische mix hebben we te danken aan de Nassaus.

Tijdens de Nassaudag Breda, tevens Landelijke Kastelendag, wordt in de geest van de Nassaus de rijke geschiedenis van Breda herdacht en gevierd! Kijk voor het complete programma op http://www.bredanassaustad.nl/derde-nassaudag

Belangrijk onderdeel in het programma zijn de Hofhuizen, tussen 13 en 17 uur is hier een variatie van kunst & design te vinden.

De aanwezigheid van graaf Hendrik III van Nassau en zijn kasteel maakte indruk op adellijke families, die zich vervolgens ook in Breda vestigden om hun eigen status te onderstrepen. Zij lieten grote U- of L-vormige huizen of ‘hofhuysen’ bouwen in de naaste omgeving van het kasteel. Deze huizen kenmerkten zich door voorgotische trappenhuizen, leien daken en een aangrenzend ‘pleijn’ of hof en waren vanaf de straat toegankelijk via een brede toegangspoort. Voor de stadsbrand in 1534 werden hofhuizen voornamelijk gebouwd aan de Visserstraat en de Nieuwstraat. Na de stadsbrand werden ze aan de Katerstraat gebouwd, tegenwoordig de Catharinastraat genoemd.

Speciaal voor de Nassaudag worden enkele van deze authentieke panden opengesteld en ontmoeten heden en verleden elkaar. Kunstenaars uit de regio tonen dat Breda nog steeds een plek is waar kunstenaars neerstrijken om hun werk te presenteren.

’t Hofhuys van Van Aalst (Catharinastraat 14)In 1531 werd het ‘Hofhuys’ gebouwd, op de huidige kavels 14 en 16, door Wynandt Masschereel ‘den ouden drossaert’. Hij verkocht het pand in 1552 aan Michiel van Piggen, raadsheer van Willem van Oranje. Pas in 1728 werd het pand gesplitst in twee woningen. Het pand werd in de loop der eeuwen verbouwd van renaissancestijl, via classicisme en neoclassicisme, tot in de moderne stijl van de jaren 60 (20ste eeuw). Sindsdien is het bedrijf in Oosterse tapijten van PJ van Aalst, dat zich Hofleverancier mag noemen, er gevestigd.

Ons kraanwater is van hoge kwaliteit en vervoer ervan hoeft niet milieubelastend te zijn. Met ‘Dutch Tap Water’ transparante karaffen stimuleert Lotte de Raadt het drinken van leidingwater. De vorm van de karaffen verraadt waar het water oorspronkelijk vandaan komt. De hoge fles met lange hals refereert naar het water diep onder de grond. De lage bolle fles heeft de ideale vorm voor het opvangen van oppervlakte water. Daarnaast presenteert zij SMOCK, een van gedaante wisselend kleed waarbij zij quilttechnieken toepaste.

Meer nieuws