Skip to content

Aanbieding!

Bidjar 353x252cm

17667

Oorspronkelijke prijs was: € 11.100.Huidige prijs is: € 8.325.

  • Stoer Perzisch tapijt
  • Onverslijtbaar
  • 25% korting

Geheel vrijblijvend

Over dit product

Iran/Bidjar 353x252cm.

Zoals de naam doet vermoeden, komt een Bidjar tapijt van oorsprong uit de stad Bidjar. Een stad in Koerdistan op ongeveer 45 km afstand van Senneh (Sanandadj). Bidjar heeft een zware en tumultueuze geschiedenis achter de rug. Gedurende de eerste wereldoorlog werd het zowel door Russen als door Turken bezet en direct daarna getroffen door een hongersnood die de bevolking reduceerde tot die van een klein dorp.

Uitmuntende kwaliteit en jarenlang plezier

Bidjar tapijten staan hoog aangeschreven om hun kwaliteit en slijtvastheid. De rijen knopen zijn aangeslagen tot een zeer dicht geheel, waardoor het vouwen van deze tapijten erg moeilijk is. De Halvai’s en de Tahjavi’s zijn iets soepeler en veel fijner van structuur. Halvai is een klein dorpje bij Bidjar waar de exclusieve productie vandaan komt. Er zijn drie groepen van deze geliefde tapijten.

  • Traditionele Bidjars;
  • Halvai’s en Tahjavi’s;
  • Afshar-Bidjars.

Tahjavi is een beroemd ontwerper. De oudere Bidjars zijn geheel van wol, terwijl de laatste vijftig jaren de ketting- en inslagdraden van katoen zijn waardoor het tapijt steviger blijft liggen en de franje minder kwetsbaar is. Het geliefde motief voor Bidjars is een veelvoud van herati-motieven. De randmotieven hebben ook een heraai-dessin. Echter, Tahjavi gebruikt vaak zeer stilistische bloemmotieven. Deze tapijten hebben ca 500.000 knopen/m² en hebben een senneh-knoop. Kenmerkend voor Tahjavi-Bidjars is vaak een combinatie van herati-motieven met een florale rand en medaillon. Voor het kleuren van de wol zijn plantaardige verfstoffen gebruikt. Zelfs het twijnen van de wol is handmatig gedaan.

De totstandkoming van een Bidjar tapijt

De fijnere Bidjars worden meestal niet door de Koerden geknoopt, maar door een kleine groep van Afshari’s, die ten noorden van Bidjar wonen bij de dorpen Tekab en Tekkentebbe. Deze Afshari’s zijn waarschijnlijk de afstammelingen van een groep die in de 18e eeuw het transport zijn ontvlucht dat onderweg was naar de woestijnen tussen Shiraz en Kirman. Dit was een afstraffing voor hun opstand tegen te toenmalige heerser Nadir Shah. De meeste afstammelingen wonen nu nog in dit woestijngebied. De tapijten uit Bidjar zijn zeer herkenbaar voornamelijk door hun voornamelijk primitieve en artistieke uitstraling. Bidjar tapijten zijn niet alleen door hun ongewone techniek, maar ook door hun levendige kleurenpracht erg gewild. Men gebruikt de kleuren donkerblauw, kersenrood, en flessengroen. Ook komt in de Bidjars vaak een prachtig turkoois voor.

Een tapijtpatroon kan op vier manieren tot stand komen:

  • Geknoopt uit het geheugen, typisch voor de nomadenstammen
  • Door het te kopiëren van een bestaand tapijt met kleine aanpassingen
  • Via een tekening, karton, meestal op ruitjespapier
  • Of door een klein voorbeeldtapijt te maken, een Wagireh.
Loading...
Vorm

Rechthoekig

Kleur

Blauw, Creme & Beige, Oud roze

Land van herkomst

Iran

Maat

250x350cm

Materiaal

Wol

Methode

Handgeknoopt

Vergelijkbare producten

Ook belangrijk

Interesse in dit product?
Interesse in dit product? Laat dan hieronder je gegevens achter en we nemen contact met je op.