Skip to content

Bestendiging predicaat Hofleverancier

Publicatie datum: 20 juni 2017

Een erg leuke brief van Paul Depla, burgermeester van Breda, ontvingen wij afgelopen week. Hierin stond dat Zijne Majesteit de Koning heeft besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ opnieuw aan ons te verlenen voor een periode van 25 jaar! Daar zijn wij uiteraard erg trots op en ook de krant heeft er een artikel over geschreven.

Hieronder de tekst van het artikel in BNdeStem van 20 juni 2017:

Feest bij Van Aalst Tapijten in de Catharinastraat. Het bedrijf mag zich ook de komende 25 jaar ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ noemen!
Het is niet alleen vanwege de hitte dat Sjoerd van Aalst ervan puft. ,,Ik ben er wel twee jaar mee bezig geweest. Ze bekijken accountantsrapporten, de arbeidsinspectie komt langs, het heeft echt veel om het lijf.”
De eretitel is nu ‘bestendigd’, zoals dat deftig heet. Maar wat betekent het letterlijk? Heeft koningin Máxima luxe Bredase tapijten op de slaapkamervloer liggen? ,,Was het maar waar”, lacht Van Aalst. ,,Vroeger was je écht leverancier, maar onder Beatrix is het veranderd. De term ‘Bij Koninklijke Beschikking’ is toegevoegd. Een firma moet verder minimaal 100 jaar oud zijn én een familiebedrijf.” Van Aalst bestaat sinds 1859, Sjoerd is de vijfde generatie. ,,Volgens mij zijn we sinds koningin-regentes Emma (1890-1898) al hofleverancier. Dus ooit hebben we wel geleverd aan het hof. Alleen geen tapijten, we zijn destijds begonnen als meubelmakers.”
Van Aalst is niet de enige Hofleverancier. Dat geldt ook voor Huize Joosen (traiteurs) in de Baronielaan. Sinds 1936, meldt vierde generatie Hélène Wolters-Joosen. ,,We hebben nog geen bericht gehad over verlenging, maar dat komt zeker goed, we zijn het al zo lang.”
Ook rond Breda zitten uitverkorenen: de bakkers Van Disseldorp (Bavel) en Douenburg (Rijsbergen), schildersbedrijf Van der Heijden (Rijsbergen), de coöperatieve land- en tuinbouwvereniging Zundert en uitgever/drukker Vorsselmans (Zundert). (JH)

Op Koningsdag 27 april 2016 stond er een artikel over het onderwerp Hofleverancier in het NRC.

a140223927i0003_max1024x

Meer nieuws