Skip to content

Beiaardimprovisatieconcours

Publicatie datum: 10 september 2016

Vandaag stond er een leuk artikel in BNdeStem over het internationaal beiaardimprovisatieconcours waarbij onze achtertuin als luistertuin fungeerde.

Tekst BNdeStem/Jacques Hendriks:

De Grote Markt is meer dan ooit een potpourri van geuren, kleuren en klanken. Terwijl de weekmarkt wordt afgebroken, loopt het ene na het andere bruidspaar hand in hand langs volle terrassen, van of naar het stadhuis. En hoog in de Toren klinkt muziek. Zouden ze op de terrasjes weten dat er een internationaal beiaardimprovisatieconcours aan de gang is met zeven deelnemers uit Nederland, België en zelfs de Verenigde Staten? Nee, blijkt uit navraag.

Weg van alle rumoer, in de luistertuin van tapijtenzaak Van Aalst in de Catharinastraat, zit een handjevol mensen. Zij komen wél voor de muziek. “We stellen deze ruimte vaker beschikbaar. Met de cultuurnacht is Breda Barst op onze binnenplaats geweest. Dat was een iets ander volume”, lacht eigenaar Sjoerd van Aalst.

In de mooie tuin is het uitzicht op de Grote Kerk formidabel. Wat een iconische plek om naar de betoverende klanken te luisteren! De volgorde der musici is onbekend. Dat vinden de aanwezigen wel jammer. Maar die geheimhouding is expres. Zo weet ook de jury niet wie aan de beurt is, oordeelt ze ‘blind’ en dus eerlijk.

De jury is unaniem: Rien Donkersloot uit Klaaswaal (31, stadsbeiaardier in Haarlem en Goes) wint, gevolgd door de pas 20-jarige Utrechtse student Bob van der Linde. Natuurlijk is Donkersloot blij, ook al won hij vaker prijzen: “Maar dit was pas mijn eerste improvisatieconcours.”

Na afloop komt iedereen samen in tuin van de Lutherse kerk. Stadsbeiaardier Paul Maassen kijkt tevreden rond. Hij deed zelf niet mee. “Het is leuk om nu eens gastheer te zijn van collega’s uit het hele land.” En met een vette knipoog: “De beiaardcultuur is vandaag de grote winnaar.”

Paul Maassen: Het is leuk om nu eens gastheer te zijn van collega’s uit het hele land.

Meer nieuws